Chapter 47: Jahil

Semasa sesi mesra bersama teman pendampingku dimana saja jua ku pergi, mushaf Quran beserta terjemahan berwarna biru yang aku beli sejak Foundation 2nd sem. Seperti kebiasaannya, lepas subuh, tilawah Al-Quran dan tadabbur, satu ayat Al-Quran menarik perhatianku;

Dan sesungguhnya jika kamu tanyakan kepada mereka: “Siapakah yang menjadikan langit dan bumi dan menundukkan matahari dan bulan?” Tentu mereka akan menjawab: “Allah”, maka betapakah mereka (dapat) dipalingkan (dari jalan yang benar). ” (29:61)

“Eh, ayat nie aku dah pernah baca dah kat surah lain. Ni jumpa lagi…Hmm…apa Allah nak cerita ni?”

Ayat ini rupanya adalah salah satu soalan yang Allah SWT suruh Ar Rasul SAW tanyakan kepada kaum kafir Quraiysh (dapat  jawapan lepas tgk Tafsir Ibn Kathir)

Tapi peliknya kat jawapan mereka itu sendiri. Saat ditanya, jawabnya “Allah”.

Kalau begitu kaum kafir Quraish ini tahu bahawa Allah itu adalah Yang Maha Pencipta, Yang Maha Agung lagi Maha Perkasa. Dalam kata lain, mereka akui akan kekuasaan Allah sebagai penguasa yang berkemampuan mencipta segalanya. Tapi kenapa mereka itu kafir? Malahan mereka juga dikatakan sebagai orang yang jahiliyyah….hmm kenapa plak?

Jadi, apa pulak yang dimaksudkan dengan jahiliyyah itu?

Bodoh (as if tak sekolah)? Ignorance? Tak ambil peduli? Tak tahu? Takleh fikir? Buta hati?

Nak kata mereka itu mundur dari segi teknologi, memang benar, unta sebagai lori, kuda sebagai kereta. Tapi orang Arab masa tu sangat “advance” dari segi ekonomi. Siap ada system insurans hasil dagangan lagi. Berdagang sepanjang tahun, musim sejuk berdagang di Yaman, musim panas berdagang di Syam (sekarang dikenali sebaga Syria). Dari segi budaya pun power jugak, syair2 mereka sangat mendalam dan kaya dari segi bahasa. Lagipun mereka cukup berpengalaman dengan tamadun2 yg ada ketika itu seperti Rom, Parsi, Mesir dan Ethiopia hasil dari pengembaraan dagang mereka. Tapi mengapa zaman itu dikenali sebagai zaman jahiliyyah?

Kemudian, terfikir juga, oh ya…zaman tu masyarakat rosak dan teruk dari segi akhlak dan keadilan. Jadi, bila fikir2, nak cuba buat jadual perbandingan. Nak banding suasana masyarakat zaman Jahiliyyah (ketika Rasulullah diutuskan) dengan zaman sekarang. Hasilnya jadilah macam kat bawah nie (just a quick scratch):

Jahiliyyah zaman Rasulullah SAW Jahiliyyah zaman sekarang
  1. Pemerasan hamba
  2. Tanam anak perempuan hidup (kerana simbol kehinaan – kisah Umar Al-Khattab & anak perempuannya)
  3. Rompakan
  4. Seks bebas, pelacuran
  5. Arak, dll.
  6. Orang miskin & merempat tak terbela
  1. Pemerasan hamba – kalau kerja overtime lebih dari office hours kira memeras tak? Kira sekarang hamba takde, Cuma orang gaji adelah kot. Same ke? – Takpelah kira takdelah tu, kasi can.
  2. Bukan tanam anak perempuan hidup2, bayi perempuan dan bayi lelaki tak hidup lagi dah gugurkan dan tak tanam pun. (erk…ni lagi teruk nie)
  3. Rompakan – bukan takat duit, enjin jet pun kene rompak. Kes ragut jangan cakaplah…siap ada yg terbunuh lagi.
  4. Seks bebas & pelacuran – letih dah dengar berita kat TV dan surat khabar (terutama Metro) pasal kelab malam kene serbu dan kes seumpama list no 5 nie (nk termuntah tulis nie).
  5. Arak – kilang Carlsberg besar gile kot kat sebalah Federal Highway tu…
  6. Orang miskin merempat tak terbela – tgk kat stesen lrt pasar seni pun dah cukup. Tu belum satu KL or satu Malaysia lagi.

Mak ai, biar betul nie? Kinda make sense…thats mean itulah jahiliyyah yang dimaksudkan oleh Allah dalam ayat tadi. Kalau macam tu, zaman sekarang ni lagi lah teruk. Tapi jap, kalau list zaman sekarang ni, kalau kat Malaysia, semua tu orang Islam kot yang buat. Eh jap…hmm…biar benar nie? Orang Islam pun jahiliyyah jugak ke?

Ya Allah…apa yang ingin Kau tunjukkan ini?

Apa itu jahiliyyah yang Kau maksudkan, ya Allah?

ThinkPlanAct

11 Jan 2010

Kg. Pasir, Hulu Kelang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s